Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП'ятниця, 26.04.2024

Меню сайта
ФІШКА - шкільна газета
Наше опитування
День туризму сподобався більше ніж у 2009 р.?
Всього відповідей: 313
Статистика
Здолбунів
Locations of visitors to this page
Головна » 2012 » Березень » 20 » Майстерня історичної пам'яті
Майстерня історичної пам'яті
16:14

29 лютого в Здолбунівській гімназії відбувся семінар – тренінг «Майстерня історичної пам’яті» в рамках проекту «Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні». Провів майстерню шкільний євроклуб «Євросан» під гаслом «Від діалогу – до взаєморозуміння»

У майстерні взяли участь учні та вчителі 6 шкіл, представники дирекції гімназії, управління освіти Здолбунівської районної ради, Культурно-освітнього центру імені Тадеуша Чацького, голова громадської організації «Русский дом» та голова осередку Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність» в Рівненській області (всього 33 учасники, в тому числі вчителі - пенсіонери).

Регіональна майстерня була продовженням ініціатив, започаткованих на пілотній майстерні у Києві, 19 листопада 2011 року у рамках проекту, що виконує Українська асоціація європейських студій при підтримці Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність».

Метою регіональної майстерні було навчання опікунів і учасників європейських клубів роботі зі збереження історичної пам’яті та налагодження діалогу між поколіннями, опанування учасниками шляхів і методів взаєморозуміння та толерантного відношення між представниками різних поколінь, що особливо актуально в контексті Європейського року 2012.

Майстерня складалась із 4 частин:

• частина 1 – Знайомство «Ми схожі, але ми різні»

• частина 2 – Тренінг «Діалог поколінь»

• частина 3 – «Усна історія». Методика проведення інтерв’ю

• частина 4 – евалюація та планування подальшої діяльності євроклуба та всіх, хто долучився до проекту.

Перед знайомством учасників відбулася офіційна частина – відкриття «Європейського року активного старіння та солідарності між поколіннями 2012 на Здолбунівщині». Перед учасниками виступили директор Здолбунівської гімназії Гнатюк Іван Гурійович, голова громадської організації «Русский дом» Буцька Людмила Миколаївна та голова осередку Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність» в Рівненській області Суковата Людмила Дмитрівна. Гості відзначили вагомість ініціатив року активного старіння та солідарності між поколіннями та висловили подяку за запрошення та активне залучення до майстерні «Я пам’ятаю – зроби свій внесок».

Перед майстернею відбулася реєстрація учасників та надання інформаційних ідентифікаторів з логотипом майстерні. На стінах класної кімнати були розміщені вислови відомих людей про взаєморозуміння поколінь.

Знайомство учасників розпочалося з вправи – розповіді про значення свого імені. Після об’єднання в групи за певними ознаками, було проведене перше інтерв’ю «Мій улюблений супер – герой, його сила та використання сили при допомозі людям». Цікавою для учасників була вправа «Чотири кути», в якій вони продемонстрували творче мислення та нестандартний підхід. Всі присутні брали участь у вправах та іграх – руханках, цьому сприяла позитивна атмосфера майстерні.

Частина 2 майстерні була відкрита віршем Василя Симоненка «Ти знаєш, що ти – людина?». Наступним завданням було визначення стереотипів, пов’язаних зі старінням. Групи працювали над питанням сприйняття літніх людей в сучасному суспільстві та характеристики себе в старості. Учасники аналізували презентації інших груп, виділяли схоже та відмінне та робили висновки щодо характерних рис, якими наділяє суспільство літніх людей. Проблеми варто подолати, а молоді налагодити діалог з старшим поколінням. Тут стала у нагоді «Школа мудрості», в якій побували всі учасники. Старше покоління склали список того, що можуть навчитися у молоді. Молодь, відповідно, список того, чому можуть повчитися у дорослих. Так відбувся діалог поколінь, результатом якого став складений пазл. Наступним кроком було визначення психологічного віку людини, який різнився в учасників. Незважаючи на результати, кожен учасник відчуватиме повноту життя ще досить довгий період. Зворушливим було завдання написання листів у майбутнє від імені людей, які пережили війну.

«Я – Марія, стала зв’язковою УПА… Заповідаю вам любити й берегти Україну. Шануйте свою мову і свої традиції, будьте патріотами! Світ великий, але Україна одна. Тож зробіть її найкращою та найсильнішою.»

«Мене звати Володя. Я солдат Червоної Армії, зараз ми ведемо бої за Сталінград… Можливо, завтра для мене не настане. Любіть Батьківщину! Цінуйте рідних та близьких! Будьте віддані своїй сім’ї. будьте вільними, адже воля головніше за життя!»

Війна – це також частина життя. Увазі присутнім учні 11-го класу показали театральну інсценізацію військового періоду «Побачення з коханою».

Третя частина майстерні відбулася в ресурсному центрі, де учасники ознайомились з методом «Усної історії» та методикою проведення інтерв’ю. Учасниці пілотної майстерні в Києві поділилися досвідом отриманих інтерв’ю та ініціювали присутніх долучитись до поповнення електронного фонду живої пам’яті. Далі учасники мали нагоду у групах із 3 осіб (інтерв’юер, респондент, експерт) провести інтерв’ю та визначити для себе, чи вдався метод, які навички потрібно удосконалити. На закінчення майстерні був продекламований вірш «Старість», коментарі учасників про шанобливе та толерантне ставлення до літніх людей, взаєморозуміння поколінь.

Евалюація дала змогу учасникам поділитися думками щодо майстерні, висловити побажання і пропозиції, дати оцінку діяльності. Бажаючі отримали інформаційно – методичні матеріали, які нам люб’язно надали організатори проекту.

Результати майстерні:

1. Учасники проаналізували, практично застосували різноманітні методи та форми міжгенераційного діалогу, усвідомили проблеми та шляхи їх подолання, ознайомилися із методом «усної історії» та ініціативою проекту «Залучення молодіжних європейських клубів до збереження історичної пам'яті в Україні», результатом якого стане електронний фонд живої пам’яті.

2. Завдяки проекту був налагоджений взаємозв’язок та підписана угода про співпрацю Здолбунівської гімназії з Рівненським осередком Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність». Фонд надав список представників цільової групи (конфіденційна інформація), з якими можна провести інтерв’ю. Також запропоновано учасникам проекту взяти участь у поїздці в м.Освенцім, Республіка Польща, яка відбудеться у квітні. 2012 р. Євроклуб надалі проводитиме волонтерську роботу серед представників цільової групи, братиме участь у заходах, які проводить міжнародний фонд. В приміщенні гімназії пройде виставка світлин військового періоду представників цільової групи. Учні та вчителі матимуть змогу ознайомитися з історіями життя цих людей.

3. Результати майстерні опубліковані на сайті Здолбунівської гімназії http://zdsova.at.ua, готується стаття у гімназійній газеті «Фішка», а також у місцевій пресі.

Майстерня була підготовлена і проведена координатором євроклубу за участю педагога-організатора Осніцької Надії Володимирівни, учениці 11 класу Якимчук Катерини та учнів гімназії з використанням наявних методичних матеріалів в рамках проекту.

 

Автор: Жанна Павлусь, координатор євроклубу, т.067-9250701, e-mail: Zhanna_Pavlus@mail.ru

Переглядів: 796 | Добавив: zdsova | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Добавити коментар можуть тільки зареєстровані користувачі.
[ Регистрация | Вход ]
Друзі сайту
  • Ти можеш ВРЯТУВАТИ ЖИТТЯ ДИТИНИ!
  • Українські пісні
  • Форма входу
    Семінар по психології - 26.11.2010р.
    Матеріали семінару
    Пошук
    Календар
    «  Березень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031
    Районний семінар учителів англійської мови
    Районний семінар учителів української мови
    Районний семінар учителів початкових класів
    Учнівська науково-практична конференція

    Copyright MyCorp © 2024
    Зробити безкоштовний сайт з uCoz